Muziekdocumentaires

Muziekdocumentaires

Liefhebbers van muziek vinden het vaak boeiend om meer te weten over de achtergrond van een muzikant of artiest. Wat is bijvoorbeeld de reden waarom een artiest een bepaald nummer heeft uitgebracht? Ook is het bijzonder om met een blik achter de schermen te zien dat het leven van sommige grote sterren helemaal niet zo fantastisch is (of was). Documentaires over artiesten laten vaak de mens achter het succes zien. Dit soort films laten je in ieder geval backstage beelden zien die je waarschijnlijk anders nooit te zien zou krijgen.

Kijken via een streamingsdienst

Er worden steeds meer documentaires over artiesten of andere beroemde personen gemaakt. Ook op Netflix en andere streamingsdiensten zijn verschillende documentaires te vinden. Het voordeel hiervan is dat je ze overal kunt kijken: lekker op je eigen bank, in je bed of zelfs als je op vakantie bent. Het enige wat je nodig hebt is een scherm, bijvoorbeeld dat van je mobiele telefoon en natuurlijk een Netflix account of dat van een andere streamingsdienst. Het zou prettig zijn als je in het bezit bent van een solide telefoonhoesje zodat je de mobiel kunt neerzetten en hem niet de hele tijd in je hand hoeft te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg exemplaren van deze praktische telefoonhoesjes die er ook nog eens fraai uitzien. Zet je telefoon neer op een plek waar jij heerlijk ontspannen van een documentaire kunt genieten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van muziekdocumentaires die de moeite waard zijn om te bekijken.

The Song of Leonard Cohen

Deze documentaire laat een tournee van Leonard Cohen uit 1979 zien en ook komen een aantal van zijn albums aan bod. Dit schitterende eerbetoon is geproduceerd door een bekende Canadese fillmmaker. De commentaren van Cohen op zijn leven worden afgewisseld met mooie muziekfragmenten van zijn albums New Skin, Recent Songs en Death of a Lady’s Man.

Crazy: A Portrait of Patsy Cline

Deze documentaire gaat over een van de invloedrijkste countryzangeressen van de Amerikaanse popmuziek, namelijk Patsy Cline. Deze ster is niet oud geworden, maar ze had een geweldige carrière. In de film zie je zeldzame beelden en worden herinneringen aan Patsy opgehaald. En natuurlijk hoor je haar prachtige muziek.

Staying True met Pink

Alecia Beth Moore is de echte naam van de zangeres Pink, een succesvolle popartieste die vele monden liet openvallen tijdens haar wereldtournee in 2013. In de documentaire zie je dat Pink het beeld dat mensen vaak van popsterren hebben definitief doorbreekt. Pink is zeker geen stereotype zangeres.

A World Without Beethoven

Dit is een documentaire over Beethoven en hoe de wereld eruit zou zien als Beethoven niet bestaan zou hebben. Het laat zien dat de muziek van Beethoven – zelfs 250 jaar na zijn geboorte – nog steeds een grote invloed heeft op de verschillende muziekgenres. Diverse personen komen aan het woord, niet alleen muzikanten maar bijvoorbeeld ook politici en managers.

Nog meer muziekdocumentaires

Maar ook de documentaires over Lady Gaga (Five Foot Two), Justin Timberlake (The Tennessee Kids) en Amy Winehouse (Amy) zijn de moeite waard om te bekijken.

dante