Slaginstrumenten

Slaginstrumenten

Wat is een slaginstrument?

Een slaginstrument, ook wel percussie-instrument genoemd, is in het algemeen een muziekinstrument welke door middel van een slagtechniek bespeelt wordt.

We kunnen dit type instrument opdelen in twee groepen. De eerste groep is de Idiofoon. Het geluid van een idiofoon wordt veroorzaakt door een slag, tik of klap op een van nature klankrijk materiaal. Dit is een vaste stof welke in trilling kan worden gebracht zodat een hoorbaar geluid geproduceerd wordt.

Denk hierbij aan een het hout van een xylofoon of het metaal van een triangel.

De tweede groep slaginstrumenten is de membranofoon. Hierbij wordt het geluid veroorzaakt door een gespannen vel of membraan in trilling te brengen. In de classificatie van het Hornbostel-Sachs systeem, een systeem gebaseerd op het mechanisme waarop geluid zich voortbrengt, zijn membranofonen een van de vier oorspronkelijke groepen.

Voorbeelden van membranofoon instrumenten zijn de pauk en snare drum.

Speeltechnieken

Slaginstrumenten kunnen op diverse manieren bespeelt worden, echter wordt veelal gebruik gemaakt van stokken. Deze sokken zijn vaak gemaakt van hout, maar kunnen ook van kunststof of metaal zijn gemaakt.

De uiteinden van deze stokken zijn soms voorzien van koppen, omwonden met vilt of draad. Denk hierbij aan de stokken van de marimba.

Ook zijn er diverse soorten slagwerk welke met de hand bespeeld worden. Voorbeelden hiervan zijn de cabassa, maraca’s (sambaballen), schudbuis of schud ei en de tamboerijn.

Daarnaast bespeelt men de grote trom en bekkens met een pedaal bediende stok.

Djembé

Een djembé behoort tot de groep bekervormige trommen. Deze worden doorgaans uit één stuk hout gesneden, zijn één-vellig en komen voor in diverse afmetingen. Het vel van de djembé wordt opgespannen door een touw dat in een specifiek patroon om het frame van de trommel is geregen.

Traditioneel wordt een djembé helemaal met de hand gemaakt, echter worden tegenwoordig ook fabrieksmatig geproduceerde djembés verkocht.

Djembés zijn dan ook in drie verschillende soorten te verkrijgen.

  • Fabrieksmatig geproduceerde djembés
  • Westerse houten djembés
  • Westerse fiberglas djembés

Een djembé hangt doorgaans aan een koord rond de nek van de bespeler en wordt aangeslagen met de handen. Het geluid van een djembé is hard en doordringend, waardoor de bespeler diverse gemoedstoestanden kan laten horen. Het instrument geeft de bespeler veel variatie in klankmogelijkheden, waarbij de bas-klank en de toon-klank de basis vormen.

Slagerij van Kampen

Één van Nederlands meest bekende en succesvolle slagwerkgroepen is toch wel Slagerij van Kampen. Deze percussieband uit Eindhoven, opgericht in 1982, speelt zowel traditionele als moderne World Percussion.

De meeste nummers van Slagerij van Kamen zijn instrumentaal, en kenmerken zich door hun opzwepende en dansbare karakter. De groep zelf ziet haar muziek het liefst omschreven als instrumentale popmuziek, waarbij niet de standaard instrumenten de boventoon voeren, maar enkel slagwerk.

dante