Toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten

Wat is een toetsinstrument?

Instrumenten welke beschikken over slag-, hamer- en snaarmechanieken vallen onder de noemer toetsinstrument. De benaming voor deze groep instrumenten heeft te maken met de techniek waarop het geluid geproduceerd wordt, namelijk door het aanslaan van een toets of drukknop op het instrument.

Soorten toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten zijn er in vele varianten. Van klein, zoals een keyboard, tot aan heel groot, zoals een orgel of vleugel.

Wanneer we praten over toetsinstrumenten denkt men meestal ogenblikkelijk aan een piano. Een piano is echter niet alleen een toetsinstrument. Het is namelijk ook een snaarinstrument en tevens een slaginstrument. Het aanslaan van de toets zet namelijk een mechanisme in werken dat een hamertje op een snaar slaat. Dit verklaart dan ook meteen waarom een piano meerdere etiketten opgeplakt kan krijgen.

Accordeon

Een accordeon behoort door de manier van bespelen tot de toetsinstrumenten. De manier waaróp het instrument zijn geluid voortbrengt laat het echter onder de aerofonen vallen. Een aerofoon is namelijk een muziekinstrument dat een luchtstroom nodig heeft om geluid te produceren. De klank ontstaat door het trillen van de lucht in een buis.

In de classificatie van het Hornbostel-Sachs systeem, een systeem gebaseerd op het mechanisme waarop geluid zich voortbrengt, zijn aerofonen een van de vier oorspronkelijke groepen.

Klavecimbel

Bij het klavecimbel worden de snaren getokkeld door kleine pennetjes, welke in werking worden gezet door het aanslaan van toetsen. Deze pennetjes hebben de functie van een plectrum.

Waar de toonsterkte bij een piano beïnvloed wordt door de sterkte van de toetsaanslag, is dit bij het klavecimbel echter niet het geval.

dante