Uitzonderlijk stemgeluid

Uitzonderlijk stemgeluid

Hoogste noot

De hoogst gezonden noot ooit staat op naam van Mariah Carey. Ze sloeg tijdens het zingen van het nummer “Emotions” de G7 aan.

De hoogst gezongen noot door een mannelijke zanger staat op naam van de in 2016 overleden zanger Prince. In het nummer “God” haalde hij de hoge B6.

Laagste noot

Naast het grootste bereik, heeft Axl ook de laagst gezongen noot op zijn naam staan. Op de tweede en derde plek staan opeenvolgend Barry White en David Bowie.

De vrouwelijke laagste noot werd ooit gezongen door Nina Simone in het nummer “Ne me quitte pas”.

Grommen

De man met een stembereik van vier octaven is Freddy Mercury. Hier is overigens nooit waterdicht bewijs voor gevonden.

Wel ontdekte wetenschappers dat de frequentie waarmee Freddy Mercury sprak rond de 117,3 Hertz lag. Dit is een frequentie welke doorgaans bij baritons gehoord wordt. De vibrato van Mercury’s stem lag daarnaast rond de 7,04 Hertz. Dit is opmerkelijk hoog.

Het strottenhoofd van Mercury’s imitator Daniel Zangger-Borch is met hoge-snelheid-camera’s gefilmd tijdens het maken van het typische grom-geluid van de zanger. Hieuit bleek dat een deel van de stembanden moet worden gebruikt, welke door de meeste mensen niet benut wordt bij praten noch zingen.

Mannelijke sopraan

Een sopraan is gewoonlijk een hoge vrouwenstem. Deze kan echter ook gezongen worden door een jongen voor hij zijn pubertijd bereikt en de baard in de keel krijgt. Doordat vrouwen heel lang geen actieve rol mochten spelen in de kerk, dus ook niet in een koor, kon er alleen gebruik gemaakt worden van jonge jongens om de sopraanstem in te vullen.

In vroeger tijden werd de hoge jongensstem soms behouden, door jongens voor de pubertijd, vaak al op 5-jarige leeftijd, te castreren. Hiermee werd voorkomen dat de investering in tijd en geld voor de opleiding van de jongens verloren ging. Een bekende castraat was Farinelli.

dante