De beste akoestiek in een opnamestudio

De beste akoestiek in een opnamestudio

Als je een opnamestudio begint, wil je natuurlijk de juiste opstelling voor het beste geluidsresultaat. Dan moet je rekening houden met verschillende aspecten van de studio en de inrichting daarvan.

Ruimte

Zoek een ruimte die groot genoeg is, zodat je met meerdere muzikanten tegelijk aan de slag kan. Hou rekening met de afmetingen van instrumenten, want een drumstel of een piano heeft behoorlijk wat ruimte nodig.

De ruimte moet daarnaast voorzien zijn van een puike isolatie, want tenzij je een vrijstaand pand tot je beschikking hebt, zal je te maken hebben met buren, die niet altijd op prijs zullen stellen om dag en nacht mee te mogen genieten met jouw opnames.

Akoestiek

Maar wat natuurlijk het allerzwaarst weegt en van essentieel belang is voor een opnamestudio, is een goede akoestiek met een uitgebalanceerd geluid. Je wilt een eerlijke luisteromgeving creëren, want de muziek die wordt opgenomen in je studio moet van een consistente geluidskwaliteit zijn, zodat het niet uitmaakt met wat voor soort apparatuur het wordt afgespeeld. Een goede akoestiek laat zien dat jouw opnamestudio zich verheft boven de amateurs en dat je volwaardig meespeelt met de professionals.

Frequentie

Je ziet in opnamestudio’s eigenlijk altijd een vloerkleed op de grond liggen. Dat is niet zonder reden, en dit heeft te maken met frequenties. De akoestiek hangt namelijk in grote mate af van de mate waarin lage en hoge frequenties worden geabsorbeerd door voorwerpen in de ruimte. Ook diffusie heeft trouwens invloed op de akoestiek.

Geluid dat we horen bestaat uit lage en hoge tonen. Deze tonen bestaan uit golflengtes. Lage tonen hebben een lange golflengte, en hoge tonen hebben daarentegen juist een korte. Het zijn vooral de hoge tonen met een korte golflengte die snel te beïnvloeden zijn door spullen in de ruimte, een gegeven waar je handig gebruik van kan maken.

Vloerkleed

Deze bespeling van korte golflengtes is waarom er vaak vloerkleden en vloerbedekking in opnamestudio’s op de grond ligt. Het materiaal dat op de vloer moet ligt moet een absorberende eigenschap hebben zodat het de hoge tonen uit de ruimte kan filteren. Hierbij geldt: hoe dikker het tapijt, hoe hoger het absorberend vermogen en hoe meer ook de langere golflengtes gedempt kunnen worden.

dante