Jazz

Jazz

Het ontstaan van jazz

De oorsprong van jazzmuziek ligt in de Verenigde Staten en is een aftakking van blues. Na het afschaffen van de slavernij zochten veel jonge kleurlingen naar werkgelegenheid in grote steden als New Orleans. De grote instroom van arbeiders leidde tot een hoge werkloosheid, en er restte de arbeiders niets anders dan zingen en muziek maken op straat. Op deze manier ontstond de eerste jazz, welke toen nog voornamelijk instrumentaal was.

De ontwikkeling van jazz

Doordat de oorsprong van jazz zich in de straten van grote Amerikaanse steden bevond, heeft dit geleid tot vele verschillende stromingen van jazzmuziek. Waar de muziek in eerste plaats sterk improviserend was, ontwikkelde het zich langzamerhand tot een meer melodische variant.

Het spelen van een solo-stuk is hierbij een belangrijk ingrediƫnt. Louis Armstrong en Duke Ellington zijn bekende voorbeelden van jazzsolisten.

Later ontwikkelde jazzstijlen zijn onder andere bebop, souljazz en cooljazz. De overeenkomstigheid in jazzmuziek is dat er eigenlijk weinig regels zijn, en het dus een vrije muziekstijl is. Er zijn weinig tot geen vastgestelde regels, welke de grootste oorzaak is van de ontwikkeling van de muziekstijl.

Kenmerken van jazz

Jazzmuziek is voornamelijk gebaseerd op improvisatie en kent weinig vaste regels. Er zijn dan ook veel instrumenten bruikbaar voor jazz, en een exclusief jazzinstrument bestaat feitelijk niet. Toch zijn er een aantal typische muziekinstrumenten te benoemen binnen deze muziekstijl.

De melodie van een jazznummer wordt meestal gespeeld door een trompet en de tegenmelodie door klarinet en trombone.

Naast deze drie instrumenten hoort men vaak de saxofoon, drum en tuba in jazzmuziek.

De pentatonische toonladder is de meest gebruikte in jazz. Pentatonisch wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van een toonladder van vijf tonen. Het karakteristieke geluid van jazz is dan ook toe te schrijven aan deze toonladder.

Veel Afrikaanse muziek is ook op dit principe gebaseerd, waardoor de herkomst van de muziek er mooi in terug te horen is.

Jazz zal altijd in beweging blijven door de vrijheid en regelloze kenmerken van de muziek. Jamsessies komen namelijk veel voor in deze muziekstijl, wat heel gemakkelijk nieuwe stromingen kan opleveren.

Enkele voorbeelden van deze stromingen zijn de boogiewoogie, de New Orleans Jazz, Dixieland, Harlem Jump, Bebop, Cooljazz, Souljazz en zelfs de Fusion. Fusion is een mengelmoes van jazzmuziek gecombineerd met compleet andere muziekstijlen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de Jazzrock.

dante