Kinderen en muziek

Kinderen en muziek

Onderzoeken hebben aangetoond dat muziek erg bevorderlijk is voor geestelijke de ontwikkeling van een kind. Al bij hele jonge kinderen is het positieve effect van muziek zichtbaar. Wanneer een baby huilt kalmeert deze bijvoorbeeld sneller als de moeder zachtjes een liedje voor hem of haar zingt. Het is ook niet voor niets dat er zoveel slaapliedjes bestaan en er boven de gemiddelde babybox een muziekmobiel hangt. De ritmische klanken hebben een rustgevende werking op het kind waardoor het eerder in slaap valt. Er is ook veel speelgoed te verkrijgen waar peuters al muziek op kunnen maken zoals een xylofoon. Kinderen worden er heel enthousiast van als er door hun toedoen geluid uitkomt.

Op de basisschool wordt er vrijwel overal muziekles gegeven. Kinderen maken dan in groepsverband muziek, en dat is behalve heel leuk ook enorm leerzaam. Het bespelen van een muziekinstrument heeft daarnaast een zeer positieve invloed op de hersenen van kinderen. Tevens levert het samen muziek maken een bijdrage aan de sociale en emotionele vaardigheden. Op scholen worden er vaak aan het einde van het jaar uitvoeringen gegeven en daarvoor wordt ruim van te voren geoefend. De kinderen hebben allen hetzelfde doel; een mooi optreden geven. Dit versterkt het gevoel van saamhorigheid en leert ze samen te werken. Op deze leeftijd is het nog niet van belang of je talent hebt of niet. Ouders zijn ontzettend trots als hun kind in een feestelijke outfit van de Kidsbrandstore op een podium vrolijke muziek voortbrengt. Bij de kinderen zelf groeit het zelfvertrouwen door op te treden voor een publiek. Deze aspecten zorgen ervoor dat het maken van muziek niet alleen leerzaam maar ook erg leuk is.

Voor ouders is het verstandig om het kind te stimuleren om muziek te maken. Een kind wat regelmatig met muziek bezig is, kan zich beter concentreren en ontwikkelt een beter ritme gevoel. Dit werkt door op zowel het lichaam als de geest van het kind. Ondanks dat het kind misschien nooit een hoog niveau op muziekgebied bereikt, is het op vele andere gebieden in het leven erg gezond. Wanneer een kind er plezier aan beleeft is het daarom ook de moeite waard om het naast de muziekles op school ook deel te laten nemen aan privé muzieklessen of aan een kinderkoor.

Het Nederlandse kinderkoor Kinderen voor Kinderen bestaat al sinds 1980 en is nog steeds een daverend succes. Iedereen vanaf 8 jaar kan auditie doen, maar om bij dit koor te komen is er wel talent vereist. Er wordt veel gerepeteerd wat behoorlijk wat vrije tijd opslokt. Het koor geeft jaarlijks optredens in grote zalen zoals Ahoy in Rotterdam. Tevens is er elk jaar een Kinderen voor Kinderen festival voor Nederlandse en Vlaamse kinderen. Dit festival is in een wedstrijdvorm, waarbij beoordeeld wordt wie de kinderliedjes het beste ten gehore brengt. Behalve de deelnemende kinderen bestaat ook de jury uit kinderen. Voor kinderen die wat minder zangtalent hebben is het alsnog een erg leuk evenement. Omringd door leeftijdsgenoten kun je lekker dansen en met de muziek meezingen.

dante