Merseybeat

Merseybeat

Het ontstaan van de Merseybeat

De Merseybeat vind zijn oorsprong in de Engelse havenstad Liverpool in de jaren ’60 en is vernoemd naar de rivier de Mersey, welke langs Liverpool stroomt. De muziekstijl wordt ook wel de Liverpool-sound genoemd.

De muziekstijl is een combinatie van Rock & Roll, Skiffle en Rythm & Blues.

Skiffle-muziek kenmerkt zich door de ruige zang onder begeleiding van diverse soorten slagwerk.

Vanaf het moment dat grote bands zoals The Beatles, Gerry and the Pacemakers en The Merseybeats landelijk en internationaal doorbraken, werd de Merseybeat wereldwijd enorm populair.

Daarnaast ontstond de zogenaamde Beatlemania. Dit is de term die gegeven werd aan de immense massahysterie wanneer de populaire band ergens moest optreden. Honderden, voornamelijk jonge tienermeisjes overstemden tijdens concerten de muziek met hun hysterische gegil.

In 1964 gaven The Beatles hun enige Nederlandse concerten in het plaatsje Blokker. De reden dat voor dit dorpje gekozen werd, was omdat niemand het destijds aandurfde de band te laten optreden in hun stad.

Kenmerken van de Merseybeat

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de typische stijlkenmerken van deze muziekstijl de beat ofwel de “beatslag”. Dit is een stuw met de vingers op de bovenste snaren van een slaggitaar. Bijkomende instrumenten zijn de basgitaar en de drums. Daarnaast wordt de muziek begeleid door een of meerdere zangers.

dante