Luisteren naar muziek

Luisteren naar muziek

Er wordt al eeuwen door ontzettend veel mensen naar muziek geluisterd. De mogelijkheden om naar muziek te luisteren zijn tegenwoordig heel gevarieerd en veelal digitaal.

Vroeger gebruikte men eerst cilinders (vanaf 1888 tot 1915) om geluid op te nemen en weer af te spelen. Na 1915 werd de langspeelplaat erg populair, en in menig huishouden kwam een collectie met de favoriete muziek op vinyl. Thuis luisterde men naar muziek van de platenspeler en in de auto gebruikte men de radio met cassettebandjes.

Er zaten ook nadelen aan deze geluidsdragers. Op een LP konden krassen komen, waardoor de plaat nauwelijks meer te beluisteren was. Een cassettebandje ging naar verloop van tijd vals klinken omdat de band versleet. Het grote voordeel van een cassetteband was dat je nieuwe muziek over de oude heen op kon nemen als je muzieksmaak veranderde. Rond de jaren 80 liepen veel jongeren rond met een walkman om zo overal naar muziek te kunnen luisteren.

Omstreeks 1990 verloren zowel de langspeelplaat als de cassetteband populariteit met de komst van de CD. De walkmans werden vervangen door de discman, en de platenspeler door een stereotoren.

Momenteel luisteren verreweg de meeste mensen digitaal naar muziek. Met bluetooth is het heel gemakkelijk om muziek van je computer, telefoon of refurbished macbook pro over goede speakers te beluisteren. Je hoeft zelfs je muziek niet meer op je apparaat te hebben als je continu internet hebt. Dan kies je via internet je favoriete muziek of luister je naar de internetradio.

Het is zelfs mogelijk om een koptelefoon via bluetooth in contact te brengen met het apparaat zodat er geen snoertjes in de weg komen te zitten.

Door deze moderne apparaten is het eigenlijk overal mogelijk om naar muziek te luisteren wanneer je daar tijd voor hebt. Veel sporters luisteren tijdens het sporten naar muziek, en het geluid wordt totaal niet meer beïnvloed door de snelle bewegingen van de sporter. Met de ouderwetse walkman traden er storingen op als het apparaat teveel bewoog.

Aangezien vrijwel iedereen toch al een telefoon bij zich draagt, hoef je alleen een hoofdtelefoontje mee te nemen en niemand heeft er last van dat je naar muziek luistert.

Omdat je zo letterlijk de muziek in je oren hebt, kun je er helemaal in opgaan. Het is uiteraard niet verstandig om dit in een gebied met druk verkeer te doen, want je hoort andere geluiden niet meer.

Het is erg fijn dat de mogelijkheid er is om overal naar muziek te luisteren omdat muziek voor veel zaken goed is. Het helpt bijvoorbeeld het tempo erin te houden bij het sporten, of je kalmeert juist van rustgevende muziek op weg naar een sollicitatiegesprek.

Ondanks al deze digitale muziek lijkt de langspeelplaat toch weer een trend te worden bij een groep mensen. Veel mensen van middelbare leeftijd missen het gekraak van de plaat dat nostalgische gevoelens met zich meebrengt. Bij speciale gelegenheden komen de oude langspeelplaten weer uit de kast en herinneringen boven. Voor dagelijks gebruik is vrijwel iedereen overgestapt op de digitale muziek.

dante