Strijkinstrumenten

Strijkinstrumenten

Wat is een strijkinstrument?

Een strijkinstrument is een instrument met snaren welke over de kam van het instrument gespannen zijn. De snaren worden tot trilling gebracht door met de strijkstok met de juiste snelheid en druk, dwars over de snaren te bewegen. Er ontstaat hierdoor een typische klankkleur.

Verschillende toonhoogtes worden verkregen door de vingers op de snaren te plaatsen. Hoe verder de vinger aan het uiteinde van de hals op de snaar zet, hoe lager de toon wordt.

Speeltechnieken

De snaren van een strijkinstrument zijn op verschillende manieren te bespelen. Hieronder de technieken op een rijtje.

  • Con arco. Hierbij worden de snaren bestreken met de haren van de strijkstok. Hierbij zijn de haren van de strijkstok stroef gemaakt met hars.
  • Con sordino. Hierbij wordt over de snaren gestreken, maar met een demper op de kam van het instrument.
  • Con legno. Een zeer schaars gebruikte techniek waarbij met het hout van de strijkstok over de snaren gestreken wordt.
  • Flageolet. Met de ene hand wordt met een vinger zachtjes tegen de snaar gedrukt waarbij de snaar enkel hout raakt, maar niet de toets.
  • Pizzicato. Dit is het tokkelen van de snaren met de vingers .
  • Bartókpizzicato. Hierbij wordt er zo hard aan de snaren getrokken dat deze bij het loslaten tegen het hout van de toets aanslaat.

De klankkleur, ook wel het timbre genoemd, kan worden beïnvloed door het toepassen van een vibrato. Dit is het laten trillen van de hand welke de toonhoogte op de snaar maakt, zonder deze te verschuiven.

Een vibrato kan zowel vanuit de pols als vanuit de vinger worden toegepast.

Viool

Het kleinste snaarinstrument is de viool. Dit instrument heeft vier snaren en kan de hoogste toonhoogte voortbrengen. De viool wordt bespeeld door het instrument tussen kin en schouder te klemmen. Met de vingers van de linkerhand worden de snaren tegen de toets van ebbenhout gedrukt en met de rechterhand worden met de strijkstok of met de vingers de snaren tot trilling gebracht.

Contrabas

Het grootste snaarinstrument is de contrabas. Dit instrument heeft vier snaren en kan de laagst klinkende toonhoogte voortbrengen. De contrabas wordt bespeeld met een strijkstok of door aan de snaren te plukken. Dit is vooral gebruikelijk in de jazz muziek of volksmuziek. De contrabas staat met de punt op de grond tijdens het spelen.

dante