Muziek en de bijbehorende dansstijlen

Muziek en de bijbehorende dansstijlen

Ondanks dat Bluesrevue een website is over het onderwerp muziek, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en gaan we het in dit artikel hebben over een dansstijl. Dans is namelijk onlosmakelijk verbonden met muziek, en in dit artikel gaan we het specifiek hebben over Rock-‘n-roll met de daarbij horende dansstijlen.

Rock-‘n-roll

Bij Rock-‘n-roll is het zo dat zowel de muziek als de dansstijl dezelfde naam dragen. En niet alleen de muziek- en dansstijl gaan hand in hand. Rock-‘n-roll is in feite een complete stijl welke zelfs doorgevoerd wordt in restaurants en interieurontwerp.

 

De dansstijl Rock-‘n-roll kun je echter onderverdelen in drie losse dansstijlen, namelijk de jive, de twist en de boogiewoogie.

Jive

De jive is eigenlijk een Latijns-Amerikaanse dans welke zich rond de 40’er jaren van de twintigste eeuw ontwikkelde uit de “jitterbug”. De jitterbug is een dansstijl welke tijdens de Tweede Wereldoorlog via Amerikaanse soldaten in Europa terecht kwam.

In de jive zitten diverse invloeden van andere dansstijlen zoals de bebop en de swing, echter worden de acrobatische onderdelen achterwege gelaten.

De jive behoort tot een van de vijf latin-dansstijlen, waarbij de jive afwijkt van de andere vier latin-stijlen wanneer gekeken wordt naar de houding van de dansers. Deze is namelijk een stuk losser vergeleken met de paso doble, de chachacha of de rumba.

Een jive wordt gedanst op een tempo van 42 tot 44 maten per minuut, op basis van 6 tellen. Dat is dus anderhalve maat.

De twist

Het ontstaan van de twist vindt zijn oorsprong in een single uitgebracht door Hank Ballard. De single droeg namelijk de naam “The Twist”. Echter pas nadat Chubby Checker dit nummer coverde en hier een specifieke dans bij bedacht, werd de twist als dansstijl pas echt een hype.

Tijdens het dansen van de twist worden de armen gebogen en opgetild, terwijl het bovenlichaam een draaiende beweging maakt. Tegelijkertijd draait het onderlichaam in een tegengestelde richting. De benen zijn bij het dansen licht gebogen in een soort hurkpositie. De twist is een dans welke solo beoefend wordt en de dansers raken elkaar dan ook niet aan.

De boogiewoogie

De boogiewoogie kenmerkt zich door de typische uitstraling horend bij de 50’er jaren van de twintigste eeuw en is verwant aan de Afro-Amerikaanse dans de Lindy Hop. Denk hierbij aan grote vetkuiven en petticoats.

De Boogie als muziekstijl werd in 1929 populair door de Pinetop Boogie van Pinetop Smith, welke een nummer 20 scoorde in de hitlijsten. De songteksten van deze Pinetop Boogie bestonden compleet uit de instructies hoe op de muziek te dansen.

De boogiewoogie kenmerkt zich door de dynamische bewegingen, waarbij voornamelijk in paren gedanst wordt. In wedstrijdverband en als danssport vindt je de boogiewoogie ook regelmatig terug.

dante