Popmuziek

Popmuziek

Het ontstaan van popmuziek

De naam popmuziek is een afkorting van de term “populaire muziek”. Daarmee is het eigenlijk een verzamelnaam voor talloze muziekstijlen.

De muziekstijl ontstond in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De jeugd in die tijd ging op zoek naar een identificatiemiddel waarmee ze zich konden uitdrukken.

Rythm & Blues sprak de jeugd erg aan, waardoor de eerste Rock & Roll ontstond. Grondlegger van deze stijl is Robert Johnson.

De ontwikkeling van popmuziek

Na het ontstaan van Rock & Roll, breidde popmuziek zich uit tot een breed scala aan muziekstijlen. Zo deden in de loop van de jaren ’60 de Engelse Beatles zijn intrede. Zij zijn de uitvinders van de Merseybeat.

Begin jaren ’70 werd veel geĆ«xperimenteerd binnen de popmuziek. Er kwamen nieuwe mogelijkheden met instrumenten waardoor Punk en New Wave zijn intreden konden doen.

Typische dance stijlen in de loop van de jaren ’80, zoals Acid en House vinden hun oorsprong in de Discomuziek en begin jaren ’90 werd getypeerd door zwaardere rockmuziek en daarnaast deden de Boy- en Girl-bands zijn intrede.

Rond de eeuwwisseling kregen R&B, hip-hop en dance een steeds grotere invloed in de popmuziek.

dante