Tokkelinstrumenten

Tokkelinstrumenten

Wat is een tokkelinstrument?

Een tokkelinstrument is een snaarinstrument waarbij deze snaren met de vingers of een plectrum aangeslagen worden. Het instrument bevat een klankkast met één of meerdere gaten, waardoor de trillende lucht kan ontsnappen.

Bij het ontwerpen van een tokkelinstrument is berekend waar een snaar ingedrukt moet worden, zodat een bepaalde toon verkregen wordt. Op deze plaatsen zijn zogenaamde frets aangebracht. Door het drukken op deze plaatsen verkort men het stuk snaar dat kan trillen, wat een hogere toon veroorzaakt.

De zogenoemde toets bevindt zich aan de klankkast en aan het einde van de toets zitten de stemschroeven bevestigd. Hiermee kunnen de snaren losser of strakker gespannen worden, wat resulteert in een hoger of lager geluid. Dit wordt het stemmen van het instrument genoemd, met als bedoeling de tonen zuiver te krijgen.

Er zijn echter enkele tokkelinstrumenten welke een uitzondering vormen op bovenstaande beschrijving. De lier en de harp zijn hier voorbeelden van.

Lier of Lyra

De lier is de voorloper van de harp. De lier bestaat uit een houten klankkast met twee armen, waartussen een dwarsbalk met stemschroeven bevestigd zitten. Vanuit daar lopen vier tot zeven snaren over de klankkast.

dante