De definitie van zingen

De definitie van zingen

Moedertaal

Zingen wordt ook wel de moedertaal van alle mensen genoemd. Het is de meest natuurlijke en eenvoudige manier om onszelf uit te drukken.

Men hoeft de taal van een zangstuk niet persé te kennen om het gevoel van het lied te begrijpen.

Het maken van muziek met de menselijke stem als instrument wordt zangkunst genoemd. Door woorden of klanken op diverse toonhoogten te produceren wordt een bepaalde melodie voortgebracht.

Het voortbrengen van geluid met gesloten lippen noemen we neuriën.

Het uitvoeren van zang wordt vaak uitgevoerd met begeleiding van een of meerdere instrumenten, een compleet orkest of een bandopname.

Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van begeleidende instrumenten, noemen we een zangstuk a capella.

Een muziekstuk met zang, waarbij de zanger of zangeres acterend een verhaal verteld, noemen we een opera, operette of musical.

Stijlen en technieken

  • Het zingen van woorden zonder betekenis noemen we scatten. Klanken als “Be-bop”, “Doo-wee” en “Bam” worden in snel opeenvolgende ritmes gezongen. Een beroemde zanger van deze techniek is Scatman John, welke met hiermee in de jaren ’90 bekend geworden is
  • De zangstijl waarbij de aandacht voor de klankkleur van de stem een zeer grote rol speelt is Belcanto. Het gebruik van vibrato in de stem is hierbij van specifiek belang. Uitspraak en interpretatie van de tekst staat op de tweede plek. De letterlijke vertaling van Belcanto is “mooi zingen”.
  • Een veelvoorkomende zangtechniek in metal muziek is de grunt. Deze zangtechniek is, met name voor leken in dit genre, zeer moeilijk te verstaan. Het is een gutterale zangtechniek waarbij de stembanden van de zanger onder grote spanning kunnen komen te staan. Aangeraden wordt dan ook om te grunten vanuit de buik met behulp van het middenrif.
dante