EDM

EDM

Het ontstaan van EDM

Hoewel sinds de 19e eeuw echt begonnen werd met het experimenteren met elektronische muziek, vindt EDM zijn oorsprong al in de jaren ’70. In de nachtclubs van de Verenigde Staten beginnen de eerste dj’s, toen nog vaak diskjockeys genoemd, met het aan elkaar en in elkaar over mixen van verschillende discoplaten.

Pioniers op het gebied van EDM in Europa, is de Duitse groep Kraftwerk. Zij maakte met het nummer “Autobahn” in 1974 tijdens het hippietijdperk deel uit van de krautrockstroming. Als Duitse pioniers van de electropop onderscheidden zij zich al snel van de grote meute.

Hun pakkende synthesizer melodie├źn waren van doorslaggevende invloed op de volgende generaties van elektronische muzikanten. De Duitse band kan dan ook gezien worden als de voorvader van zowel de synthipop uit de jaren ’80 en de elektronica van de jaren ’90.

De ontwikkeling van EDM

Aan het begin van de jaren ’90 werden in vele clubs en op feesten enkel nog dancemuziek gedraaid. De feesten werden in de regel houseparty’s genoemd. Tot 1992 werd in Nederland geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten dancemuziek. Alles werd simpelweg house genoemd.

Door de immense populariteit en de daarmee als paddenstoelen uit de grond schietende festivals, zorgden voor nieuwe muziekstijlen binnen de EDM wereld. Onder andere trance, gabber en hardstyle waren geboren.

Kenmerken van EDM

Om de belangrijkste kenmerken van EDM te benoemen, kijken we eerst terug naar de naam. EDM staat namelijk voor Electronic Dance Music. Dit verklapt natuurlijk al een belangrijk kenmerk van deze muziekstijl, namelijk dat ze (grotendeels) digitaal is gemaakt met behulp van computers en samples.

EDM bevat doorgaans een stevige bassline en repeterende lijnen, begeleid met een eenvoudige melodie welke snel blijft hangen.

De meerderheid van de EDM nummers wordt gespeeld in een vierkwartsmaat en ondanks het elektronische karakter worden en regelmatig akoestische instrumenten of samples van oude nummers toegevoegd aan de muziek.

dante